Zoekmachine optimalisatie: zo maak je je site vindbaar
[mashshare]
Zoekmachine optimalisatie (SEO, Search Engine Optimizing) is een vak apart. Toch heb je er als webdesigner mee te maken, omdat de websites die je oplevert technisch en inhoudelijk goed in elkaar moeten zitten om goed vindbaar te kunnen zijn in Google. Maar hoe zorg je er nou voor dat je goed vindbaar bent?
Het is een vraag die veel klanten / ondernemers mij stellen. En natuurlijk is het een logische vraag, want wat heb je aan een prachtige website of webshop waar geen bezoekers op komen?
Er zijn verschillende factoren die meespelen bij zoekmachine optimalisatie, zoals content van je site, techniek en linkbuilding (links uitwisselen met andere, relevante websites).
Zoekmachine vriendelijke urls
Zorg ervoor dat de voor jouw website belangrijke trefwoorden terugkomen in de urls. De eerste 3 tot 5 woorden in een url zijn het belangrijkst. Regelmatig zie ik nog urls voorbijkomen die er zo uit zien: http://www.jouwdomein.nl/123-4567. Als je echter vindbaar wilt worden op bepaalde zoekwoorden, zorg er dan voor dat deze keywords ook terugkomen in de urls, zodat Google ze kan ‘lezen’. En dan het liefst kort en bondig. (http://www.jouwdomein.nl/kort-en-bondig)
Geoptimaliseerde pagina titels
Ook in je pagina titels moet je ervoor zorgen dat de belangrijke keywords terugkomen. Een optimale titel bevat maximaal 55 karakters. Google laat in de lijst met zoekresultaten de eerste 50-60 karakters van de pagina titel zien.
Maak gebruik van visuele elementen in je website
Het gebruik van visuals (foto’s, video’s) in je site maakt dat de website interessanter is voor bezoekers, en dus dat bezoekers langer blijven hangen en meer pagina’s bezoeken. Dit is ook een belangrijke factor voor de vindbaarheid in Google. Let er ook op dat de alt-tags van je afbeeldingen relevante zoekwoorden bevatten.
Linkbuilding
Inkomende links van externe websites
Het op- en uitbouwen van je link netwerk blijft een belangrijke factor. Zorg er echter wel voor dat de sites waarop je links gaat plaatsen relevant zijn ten aanzien van jouw eigen website. Hoe relevanter de site, hoe beter uiteindelijk voor jouw vindbaarheid.
Uitgaande links naar websites met authoriteit
Het plaatsen van uitgaande links naar externe websites op je site kan ervoor zorgen dat Google beter begrijpt waar jouw website over gaat. Ook herkent Google je site als een belangrijke bron van relevante info. Dit kan allemaal een positief effect hebben op je vindbaarheid.
Verwerk belangrijke keywords in je website teksten
Zorg ervoor dat je de woorden waarop je gevonden wilt worden verwerkt in de teksten van je site. De belangrijke keywords bevinden zich bij voorkeur in de eerste 100 woorden van je artikel of blog. Het regelmatig toevoegen van nieuwe content in de vorm van artikelen of andere pagina’s is ook belangrijk. OP die manier geef je Google meer en meer content (zoekwoorden) ter beschikking, en tevens ziet Google dat jij een dynamische website hebt waarop veel gebeurt, en die dus interessant is voor bezoekers.
Laadtijd van je site
De laadtijd van je websites is ook een belangrijke factor als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Het gaat Google uiteindelijk allemaal om de ervaring die bezoekers beleven, en op een website die traag laadt komen veel bezoekers niet terug.
Social sharing
Als je zogenaamde social sharing icons toevoegt aan je site, geef je bezoekers de mogelijkheid om jouw content op een gemakkelijke manier te delen via social media. Dit zorgt voor externe links naar jouw site toe, en is dus weer goed voor je vindbaarheid.
Responsive websites
Websites die responsive zijn schalen mee met het formaat scherm waarop de site wordt bekeken. Aangezien dit zorgt voor een positievere gebruikerservaring is ook responsive een belangrijke vindbaarheids factor. Sites die responsive zijn worden door Google hoger getoond in de zoekresultaten.
Samenvattend is zoekmachine optimalisatie een veelomvattend terrein, waarin eigenlijk continue (tijd) geinvesteerd moet worden. Resultaten zijn moeilijk te meten, en ook niet te garanderen. Uiteindelijk is het een combinatie van inspanning, techniek en content die bepaalt hoe jouw site scoort in Google. In mijn optiek kan dit ook nooit volledig worden uitbesteed, en moeten klanten zelf altijd een zekere mate van inspanning leveren op dit vlak. Je kunt het schrijven van blogs bijvoorbeeld uitbesteden, maar de input hiervoor zal altijd vanuit de klant zelf moeten komen.
Een hele handige plugin voor WordPress sites om je te helpen met het instellen van je paginatitels, meta tags en belangrijkste keywords is Yoast. Deze plugin installeer ik eigenlijk standaard in iedere website die ik oplever.
WEBSTUDIO Renée
Rijksweg 68
4255 GM Nieuwendijk
Telefoon: 06 - 496 240 12
Email: renee@webstudiorenee.nl
Lees het privacybeleid.